סוגי תפילין

סוגי תפילין – לפני רכישת התפילין, כדאי לחשוב מעט מה אנחנו הולכים לרכוש. איזה סוג? מה יש בשוק? אילו הידורים ניתן להוסיף? המדריך המלא »
תפילין ישראל

סוגי תפילין:

חשוב לזכור! מצוות התפילין מבוססת על מסורת ומנהגים, לכן חשוב לבחור את זוג התפילין המותאם לכם על פי מנהגכם.

סוגי תפילין – מנהגים ושיטות

ראשית, יש לזכור כי אנחנו אמונים על שמירת המסורת ומנהגי אבותינו. לכן הדבר הראשון שחשוב לבדוק הוא, אילו תפילין אנחנו מניחים? ומה המנהג בו אבותינו נהגו.

ישנם ארבעה שיטות שונות לסדר הפרשיות בתפילין. שיטת רש"י, רבינו תם, השימושא רבא והראב"ד. השיטה הרווחת ברוב עדות ישראל, היא תפילין שנכתבו וסודרו על פי שיטת רש"י. על פי שיטה זו, סדר הפרשיות נכתב על פי הסדר שהם נכתבו בתורה – קדש, והיה כי יביאך, שמע, והיה אם שמוע.

יש מי שנוהג להניח גם [לרוב לאחר התפילה] תפילין שנכתבו על פי שיטת רבינו תם. תפילין אלו נכתבות שני הפרשיות הראשונות, כמו שיטת רש"י, אך את פרשת והיה אם שמוע כותבים לפני פרשת שמע.

שיטת השימושא רבא היא אמנם כשיטת רש"י, אך בעוד שלפי רש"י יש לסדר את הפרשיות משמאלו של המניח, לשיטת השימושא רבא יש לסדר את הפרשיות מימין למניח.

בדומה לכך שיטת הראב"ד היא כמו שיטת רבינו תם, אך יש לסדר את הפרשיות מימין למניח ולא משמאלו.

סוגי קלף לתפילין

סוגי קלף – כתב

כמו כן קיימים סוגי כתב שונים לפרשיות. כמו בספרי תורה ומזוזות בהם יש חובה לכתוב את הפרשיות בכתב סופר מומחה, גם כאן אנחנו נדרשים לכך ולשיטות השונות הקיימות בעניין הכתיבה.

ישנם מספר שיטות איך כותבים את האותיות לסת"ם. בכתב האשכנזי קיימים ארבעה שיטות.

  1. כתב הבית יוסף – זהו המנהג שנתקבל אצל רוב האשכנזים.
  2. כתב האר"י – כתב זה הוא על פי הקבלה, בספר עץ חיים לאר"י. שיטה זו נתקבלה אצל רוב קהילות החסידים.
  3. כתב אדמו"ר הזקן – הכתב שנהגו בחסידות חב"ד.
  4. כתב משמ"ח [מצת שמורים, משנת חסידים] – כתב זה מבוסס על שיטת האר"י על פי ביאור שונה על ידי רבי נתן שפירא הירושלמי.

הכתב הספרדי הוא כתב המכונה – וועליש או כתב מור וקציעה, הקהילות הספרדיות קיבלו את כתב זה ככתב סת"ם מומחה.

סוג כתב נוסף הוא הכתב התימני. כתב זה הוא מנהג עדות תימן, האותיות בו כתובות בצורה מלופפת ומסובכת.

סוגי תפילין

סוגי תפילין – סוגי עור ובתים

עניין נוסף שיש לשים לב אליו הוא סוגי הבתים. ישנם ארבעה סוגי בתים שונים שכל אחד מהם מיוצר מעור אחר. הסוג המכונה – מהודרים, מיוצר מעור אחד של בהמה גסה. העור בו משתמשים לסוג זה הוא עור של שור וככל שהוא פחות שומני הוא טוב יותר ומחזיק מעמד לאורך זמן.

הסוג השני נקרא גם הוא מהודר והוא מיוצר מעור בהמה דקה. על מנת לעבות את התיתורא, אנו מכניסים בחללי הבתים, עור קשה.

ישנו סוג נוסף אותו מכנים 'פשוט'. אנו מקפלים את העור באופן שיווצרו ארבעה חללים להכנסת הפרשיות, או שמקלפים את העור על מנת ליצור את החלל.

הסוג הרביעי נקרא – פשוט מהודר. בתפילין אלו אנו מייצרים את הבית מקלף אחד, אך התיתורא והבתים אינם מאותו עור.

מדריכים נוספים בהקשר לסוגי התפילין:

קשירת תפילין של ראש

בגמרא מובא כי אחד משישה דברים אותם כל תלמיד חכם צריך ללמוד הוא קשירת תפילין. דיני קשירת תפילין הם הלכה למשה מסיני. ענין הקשירות וצורתם היא יצירת שם השם על התפילין. מעבר לפרשיות ולפסוקים המופיעים בתפילין, אנו מבליטים את שמו של הקדוש ברוך הוא, בתפילין עצמם. באמצעות השין הרשום על התפילין של ראש, בשילוב עם הדלת בקשר תפילין של ראש והיוד בקשר תפילין של יד, אנו יוצרים את סדר האותיות ש. ד. י. שזהו אחד משמותיו של השם.

קרא עוד »

קשר תפילין של יד

כידוע בנוסף לפרשיות והפסוקים שמופיעים בתפילין, גם אופן הנחת התפילין היא בצורה בה שם השם יהיה מוזכר. עם האותיות הרשומות על התפילין בשילוב עם האותיות שרצועות התפילין יוצרות מוזכר השם ש. ד. י. באופן הבא: שין על בית התפילין של ראש, דלת על העורף בקשר הסוגר את הרצועה על הראש ויוד על בית התפילין של יד.

קרא עוד »

על איזה יד מניחים תפילין

כל אדם שמתחיל להניח תפילין, רוצה לדעת את הכלל הראשון והבסיסי בהנחת תפילין. על איזה יד מניחים תפילין. במאמר זה נביא בפניכם את כל המקורות וההלכות הנוגעות למקום הנחת תפילין של יד.

קרא עוד »

תוכלו למצוא מאמרים ומדרכים נוספים בלינק הבא – הלכות תפילין
אם אתם מעוניינים לרכוש תפילין לחצו על הלינק הבא – קניית תפילין.