הנחת תפילין לאות ועדות
מצוות תפילין גם נקראה בתורה בשם 'אות' על שם כך שהיא מסמלת את המניח אותם כהלכה, כיהודי כשר ונאמן לבורא, לתורתו, חוקיו ומצוותיו.
ישנם עוד שני מצוות בלבד בכל התורה, שנקראו 'אות'. מצוות ברית מילה ושבת. שלושה מצוות אלו הם הסימנים של האיש הישראלי כי הוא יהודי כשר וירא שמים.
כאמור, מצוות אלו הם ה'עדים' שלנו שאנחנו יהודים נאמנים לקדוש ברוך הוא. מכיוון שעל פי חוקי התורה, בכל ענין שדורש הוכחה ועדות, נדרש המוכיח להביא שני עדים. אמרו חכמים כי כך גם לעניין זה. בכל יום מעיד על עצמו המניח תפילין, יחד עם אות הברית כי הוא שומר ומקיים תורה ומצוות.
האם מניחים תפילין ביום כיפור?
אמנם, בימי שבת וחג, שגם הם נקראו 'אות', אין מצווה להניח תפילין. מכיוון שבעצם קיום הלכות וחוקי היום אנו מקיימים בעצמנו את האות הזה. ולכן לא מניחים תפילין ביום הכיפורים עצמו. אבל מה לגבי ערב יום כיפור?
האם מניחים תפילין בערב יום כיפור?
נחזור לשאלה שנשאלה בפתח הדברים, האם מניחים תפילין ביום כיפור? על פי כל האמור, אנו מבינים כי יום זה הוא ככל הימים לעניין הנחת תפילין וחובה להניח בו תפילין. אמנם ישנם הלכות מסוימות ביום זה, שהם שונים מבכל יום, כמו 'תחנון' שאין אומרים ביום זה. אך לגבי התפילין, זהו יום רגיל.
על מצוות הנחת תפילין
במצוות הנחת תפילין מידי יום נצטווינו בתורה [חומש דברים פרק ד פסוק ט] בפסוק "וקשרתם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך" וגו'. בפסוק זה הוטלה עלינו המצווה של הנחת התפילין מידי יום על היד ועל הראש.
מעלת מצוות הנחת תפילין היא גדולה מאוד. בגמרא ובמקורות רבים, נאמרו על ידי גדולי הדורות אמרות וציטוטים רבים על גודל מצווה זו. בגמרא מובא בשם רבא שאמר כי כל המניח תפילין ומתעטף בציצית מידי יום וקורא קריאת שמע, מובטח לו שהוא בן עולם הבא. אביי הגדיל לעשות ואמר כי הוא ערב לכל המניח תפילין וקורא קריאת שמע בכל יום כי אש הגיהנום לא ישלוט בו.
מצווה זו גם חמורה מאוד ומי שאינו מקיים אותה עוונו חמור מאוד. חכמים קראו למי שאינו מניח תפילין בכינוי "קרקפתא דלא מנח תפילין" ואמרו עליו כי הוא פושע ישראל בגופו.